Skip to content Skip to main navigation Skip to footer
Backlinks quote - A website without SEO is like a vehicle without fuel by Ravinder Bharti

Wat zijn backlinks?

Backlinks zijn links van andere sites of blogs naar jouw website. Als iemand bijvoorbeeld vanuit LinkedIn in een post naar een specifieke pagina in jouw website verwijst, wordt daarmee een backlink gecreëerd. Iedere klik die via een backlink op jouw website land telt alsof je “een stem” krijgt voor een webpagina. Hoe meer stemmen je krijgt, hoe positiever het effect op de SEO van een site in de zoekresultaten.

Waarom zijn backlinks belangrijk?

Backlinks zijn belangrijk voor zowel zoekmachines als eindgebruikers. Het helpt zoekmachines te bepalen hoe gezaghebbend en relevant jouw site is voor het trefwoord of onderwerp waarvoor je rangschikt. Bovendien zijn backlinks naar jouw website een signaal voor zoekmachines dat andere externe websites jouw inhoud onderschrijven. Als veel sites naar dezelfde webpagina of website linken, kunnen zoekmachines interpreteren dat die inhoud de moeite waard is om naar te linken, en daarom ook de moeite waard is om hoger te scoren op de zoekresultatenpagina van Google.

Jarenlang was het aantal backlinks een indicator van de populariteit van een pagina. Maar vandaag ligt de focus meer op de kwaliteit van de backlinks. Bovendien wordt er geciteerd dat Google meer dan 200 verschillende rangschikkingsfactoren gebruikt om te evalueren waar een webpagina in de zoekresultaten kan verschijnen.

Backlinks zijn ook belangrijk voor de eindgebruiker omdat backlinks zoekers verbinden met informatie die vergelijkbaar is met wat er over hetzelfde onderwerp op andere bronnen wordt geschreven.

Een voorbeeld hiervan doet zich voor wanneer een eindgebruiker een pagina leest die bespreekt ‘hoe kosten voor kinderopvang vrouwen uit het personeelsbestand drijven’. Terwijl ze naar beneden scrollen, zien ze mogelijk een link naar een website met een onderzoek naar ‘hoe de stijging van de kosten voor kinderopvang in de afgelopen 25 jaar de werkgelegenheid van vrouwen heeft beïnvloed’.

In dit geval brengt een backlink verbindingspunten tot stand voor informatie waarop een zoeker mogelijk geïnteresseerd is om op te klikken. De link wordt weergegeven als een hyperlink met beschrijvende tekst die ankertekst wordt genoemd. Dit ziet er anders uit dan de omringende tekst, wat aangeeft dat er meer informatie is dan wat er op de pagina wordt weergegeven als de zoeker ervoor kiest om de websitelink te volgen. Deze externe link zorgt voor een solide ervaring omdat het de gebruiker indien nodig direct naar extra gewenste informatie leidt.

Wat kan SEO-Dokter voor jou betekenen?

In de kolom rechts zie je de verschillende backlink-pakketten die wij aanbieden met daarin een korte omschrijving over wat wij bieden. Het is dus mogelijk om ons je te laten helpen in het verbeteren van jouw site-relevantie. Kom je er niet uit? Bel of mail ons dan even om samen te kijken wat de beste oplossing is voor jouw website!

Autoriteit

Een belangrijke factor bij backlinks is de autoriteit van de website waarop de backlink is geplaatst. Als er een link naar SEO-Dokter op linked-in staat is het een backlink die een hoge waarde meekrijgt. Deze site worden gezien als een site met een hoge autoriteit. Zo zal een link naar onze website vanaf een site van de lokale voetbalclub een betrekkelijk lage waarde hebben. De site heeft waarschijnlijk al veel minder bezoek als linked-in, maar zal zeer waarschijnlijk ook qua content relevantie weinig aansluiting met ons hebben.

Hoe bouw je backlinks?

Nu je weet dat backlinks belangrijk zijn, hoe krijg je dan andere links naar jouw site? Wat is de beste strategie om website links naar en van jouw site te laten verwijzen? Linkbuilding is cruciaal voor het succes van elke SEO-campagne als het gaat om organisch rangschikken. Het simpelweg hebben van duizenden backlinks of het hebben van alleen links van één website heeft geen invloed op jouw positie in de ranglijst. Ondanks dat ze in het verleden hebben gewerkt, zijn die strategieën achterhaald. De backlink richtlijnen van vandaag draaien om jouw inhoud en algemene autoriteit over een onderwerp, die kan worden bereikt door:

 • Gast bloggers die inhoud op jouw site maken
 • Origineel onderzoek met inzichten
 • Relaties opbouwen met influencers
 • Schrijf blog posts van hoge kwaliteit voor andere sites in jouw branche

Link terugwinning

Er zijn ook veel manieren om jouw backlink-profiel te beheren en te begrijpen.
Majestic, Buzz stream en Moz bieden tools waarmee je URL’s kunt beheren en jouw link profiel kunt optimaliseren. SEO Clarity biedt een integratie met Majestic, de grootste link index-database, die link profielbeheer integreert in jouw volledige SEO- en digitale marketingstrategie.

Conclusie

Het verkrijgen van unieke en gezaghebbende links is cruciaal voor een hogere positie op de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s) en het verbeteren van jouw SEO helemaal. Het algoritme van Google voor de evaluatie van links is de afgelopen jaren geëvolueerd en richtte zich op een kwaliteit links, niet op kwantiteit. Dit creëerde een uitdagender proces om backlinks van hoge kwaliteit te krijgen binnen jouw SEO-strategie. Externe links zijn nog steeds belangrijk en zijn niet verouderd, dus begin aan een strategie voor het maken van links om de zichtbaarheid van uw zoekresultaten te verbeteren.

Lees meer over Backlink Implementatie en Backlinks en zoekmachines

Heb je hulp nodig of zijn er vragen? Neem dan contact op of lees meer op onze kennisbank.

0
  0
  Je bestelling
  Je winkelmand is leegTerug naar SEO-Dokter
   Pas promo code toe