
Wat is een 404 foutmelding?
Je bent uitgekomen op onze 404 pagina. Als je hier niet bewust voor hebt gekozen bestaat de pagina die je probeert te vinden helaas niet (meer). Je kan onze zoekbalk (rechtsboven in de pagina) gebruiken om het onderwerp wat je zoekt. Je kan ook naar onze kennisbank gaan.
De browser foutmelding 404 is een zogenaamde statuscode. Deze wordt door de server teruggestuurd wanneer een opgevraagde URL, of website, niet gevonden kan worden. Je kan deze melding dus te zien krijgen wanneer je een pagina probeert te bezoeken die niet meer bestaat. Als je na het klikken op een link in een website deze melding krijgt betekent het dat de beheerder van de website het desbetreffende artikel heeft verwijderd of verplaatst.
Je kan de melding ook krijgen wanneer je een niet bestaande URL in de adresbalk invult. Hierbij is een simpele typefout al genoeg om een error te krijgen. Daarnaast is het ook mogelijk dat de link naar de URL niet juist gemaakt is.
Wat is de impact op de vindbaarheid van je website?
Er zijn veel experts die beweren dat 404’s je rankings zullen verpesten en dat je ze zo snel mogelijk moet repareren. Maar de waarheid is dat 404’s een normaal onderdeel van internet zijn en eigenlijk nuttig zijn.
Door een 404 melding weet je gelijk dat er iets fout gaat in je zoektocht. Of dit nu komt door een typefout of door een verkeerde of achterhaalde link. Als je continue om wordt geleid naar niet relevante pagina’s ben je langer aan het zoeken in de verkeerde richting. Hoewel het een goed idee is om een oude pagina die is verwijderd, om te leiden naar een nieuwe, relevante pagina, is het niet zo’n goed idee om bijvoorbeeld elke 404 naar uw startpagina om te leiden. Ik heb echter gezien dat sommige sites hun gebruikers omleiden na een Afteltimer, waarvan ik dacht dat het een goed idee was.
In theorie hebben 404’s een impact op rankings. Maar niet de rankings van een hele site. Als een pagina een 404-foutcode retourneert, betekent dit dat deze niet bestaat, dus Google en andere zoekmachines zullen deze niet indexeren. Vrij eenvoudig, toch? Wat kan ik zeggen… zorg ervoor dat je pagina’s bestaan als je wilt dat ze ranken.
Wat zijn de oplossingen?
Gelukkig zijn de bovenstaande punten ook op te lossen of zo net als mogelijk op te vangen. Allereerst kan je een nette 404 pagina maken. Op deze pagina leg je uit dat de content die ze zoeken niet of niet meer bestaat. Je kan op de bezoeker op deze pagina ook gelijk in de goede richting te sturen door een kleine sitemap te plaatsen. Wanneer de inhoud van de pagina nog wel bestaat, maar deze verplaatst is maak je een 301 redirect aan waarin de foutieve URL naar de juiste URL wordt doorverwezen.
Een 301 redirect levert je nog een groot voordeel op. Vaak heb je al een waarde (ranking) opgebouwd in je oude artikel of pagina. Als deze pagina bij Bing of Google al een ranking had kan je hier op bouwen. De opgebouwde ranking gaat dan niet verloren. In theorie kan een nadeel zijn dat je nu dan met 2 verwijzingen naar dezelfde pagina’s een ranking opbouwt, omdat je kliks nu worden verdeeld. Je kan ook redeneren dat je nu meerdere kansen hebt op vertoningen en dat je iets langer nodig hebt om de ranking op te bouwen, maar dat je daarna 2 keer zoveel kans hebt op bezoekers. Dus heeft elk nadeel toch weer zijn voordeel
Heb je hulp nodig of zijn er vragen? Neem dan contact op of lees meer op onze kennisbank