Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Het belang van laadtijd

Afbeelding het belang van laadtijd

Wat is Laadtijd? Ook wel paginasnelheid genoemd is een maat voor hoe snel de inhoud op jouw pagina wordt geladen.

Paginasnelheid wordt vaak verward met ‘sitesnelheid’, wat in feite de paginasnelheid is voor een voorbeeld van paginaweergaven op een site. Paginasnelheid kan worden beschreven in “laadtijd van de pagina” (de tijd die nodig is om de inhoud op een specifieke pagina volledig weer te geven) of “tijd tot eerste byte” (hoe lang het duurt voordat jouw browser de eerste byte aan informatie van de webserver).

Je kan je paginasnelheid evalueren met PageSpeed ​​Insights van Google. PageSpeed ​​Insights Speed ​​Score bevat gegevens van CrUX (Chrome User Experience Report) en rapporten over twee belangrijke snelheidsstatistieken: First Contentful Paint (FCP) en DOMContentLoaded (DCL).

Google heeft aangegeven dat de sitesnelheid (en als gevolg daarvan de paginasnelheid) een van de signalen is die door het algoritme worden gebruikt om pagina’s te rangschikken. En onderzoek heeft aangetoond dat Google specifiek de tijd tot de eerste byte meet, net als wanneer het de paginasnelheid in overweging neemt. Bovendien betekent een lage paginasnelheid dat zoekmachines minder pagina’s kunnen crawlen met hun toegewezen crawlbudget, en dit kan een negatief effect hebben op jouw indexering. Paginasnelheid is ook belangrijk voor de gebruikerservaring. Pagina’s met een langere laadtijd hebben doorgaans hogere bouncepercentages en een lagere gemiddelde tijd op de pagina. Er is ook aangetoond dat langere laadtijden een negatief effect hebben op conversies.

Hier zijn enkele van de vele manieren om jouw paginasnelheid te verhogen:

Compressie inschakelen

Gebruik Gzip, een softwaretoepassing voor bestandscompressie, om de grootte van jouw CSS-, HTML- en JavaScript-bestanden die groter zijn dan 150 bytes te verkleinen. Gebruik Gzip niet op afbeeldingsbestanden. Comprimeer deze in plaats daarvan in een programma als Photoshop, waar je de controle over de kwaliteit van de afbeelding behoudt.

Zie “Afbeeldingen optimaliseren” hieronder.

Afbeeldingen optimaliseren

Zorg ervoor dat jouw afbeeldingen niet groter zijn dan nodig is, dat ze de juiste bestandsindeling hebben (PNG’s zijn over het algemeen beter voor afbeeldingen met minder dan 16 kleuren, terwijl JPEG’s over het algemeen beter zijn voor foto’s) en dat ze zijn gecomprimeerd voor het web. CSS-sprites combineren jouw afbeeldingen tot één grote afbeelding die in één keer wordt geladen (wat minder HTTP-verzoeken betekent) en geeft vervolgens alleen de secties weer die jij wilt weergeven. Dit betekent dat je laadtijd bespaart door gebruikers niet te laten wachten tot meerdere afbeeldingen zijn geladen.

Verklein CSS, JavaScript en HTML

Door jouw code te optimaliseren (inclusief het verwijderen van spaties, komma’s en andere onnodige tekens), kan je jouw paginasnelheid drastisch verhogen. Verwijder ook codeopmerkingen, opmaak en ongebruikte code. Google raadt het gebruik van CSSNano en UglifyJS aan.

Omleidingen verminderen

Elke keer dat een pagina doorverwijst naar een andere pagina, wacht jouw bezoeker extra tijd totdat de HTTP-verzoek-antwoordcyclus is voltooid. Als jouw mobiele omleidingspatroon er bijvoorbeeld als volgt uitziet:

voorbeeld.com -> www.voorbeeld.com -> m.voorbeeld.com -> m.voorbeeld.com/home

Elk van die twee extra omleidingen zorgt ervoor dat jouw pagina langzamer wordt geladen.

Render-blokkerende JavaScript verwijderen. Browsers moeten een DOM-structuur bouwen door HTML te ontleden voordat ze een pagina kunnen weergeven. Als jouw browser tijdens dit proces een script tegenkomt, moet het stoppen en het uitvoeren voordat het verder kan gaan.

Google stelt voor om het gebruik van JavaScript-blokkering te vermijden en te minimaliseren. Maak gebruik van browsercaching.

Browsers slaan veel informatie op (stylesheets, afbeeldingen, JavaScript-bestanden en meer), zodat wanneer een bezoeker terugkeert naar jouw site, de browser niet de hele pagina opnieuw hoeft te laden. Gebruik een tool zoals YSlow om te zien of je al een vervaldatum hebt ingesteld voor je cache, de site van deze tool is niet beveiligd! ( http://yslow.org/ ) dus wij hebben geen link geplaatst. Stel vervolgens jouw “expires”-header in voor hoe lang je wilt dat die informatie in de cache wordt bewaard. In veel gevallen is een jaar een redelijke termijn, tenzij het ontwerp van jouw site vaak verandert. Google heeft hier meer informatie over het gebruik van caching.

Verbeter de reactietijd van de server

De reactietijd van jouw server wordt beïnvloed door de hoeveelheid verkeer die je ontvangt, de bronnen die elke pagina gebruikt, de software die jouw server gebruikt en de hostingoplossing die je gebruikt. Om de responstijd van jouw server te verbeteren, zoek je naar prestatieknelpunten zoals trage databasequery’s, trage routering of een gebrek aan voldoende geheugen en los je deze op. De optimale responstijd van de server is minder dan 200 ms. Meer informatie over het optimaliseren van jouw tijd tot eerste byte.

Een contentdistributienetwerk gebruiken

Contentdistributienetwerken (CDN’s), ook wel content delivery-netwerken genoemd, zijn netwerken van servers die worden gebruikt om de lading van het leveren van content te verdelen. In wezen worden kopieën van jouw site opgeslagen in meerdere, geografisch diverse datacenters, zodat gebruikers sneller en betrouwbaarder toegang hebben tot jouw site.

Heb je hulp nodig of zijn er vragen? Neem dan contact op of lees meer op onze kennisbank.

0
    0
    Je bestelling
    Je winkelmand is leegTerug naar SEO-Dokter
      Pas promo code toe