
Waarom heeft HTTPS invloed op SEO-ranglijsten?
Naarmate meer en meer bedrijven online gaan, wint webbeveiliging steeds meer aan kracht. En dat is niet zonder reden, aangezien de groei van cybercriminaliteit groter is dan de groei van het aantal websites. De cijfers zijn verontrustend:
- Proofpoint zocht uit dat 75% van de bedrijven wereldwijd in 2020 te maken heeft gehad met een phishing aanval
- 1 op de 5 werknemers trapt in een phishing poging. Volgens het Belgische Phished, trapt 22% in deze val
- In 2020 zijn 37 miljard datarecords gelekt of gestolen (bron RiskBasedSecurity)
- In april 2020 werden 500.000 zoom accounts te koop aangeboden op het darkweb volgens Verizon
- Volgens security magazine wordt er iedere 39 seconden een hack poging gedaan
De lijst gaat maar door: gegevensbeveiliging is nu een essentiële vereiste en geen luxe. Om het kracht bij te zetten, zijn bedrijven als Google en Microsoft nadruk op wegbeveiliging gaan leggen en websites belonen die aan de normen voldoen door een SSL certificaat te installeren (hieronder wat meer uitleg over het SSL Certificaat).
In 2014 zette Google dit kracht bij door aan te kondigen dat ze prioriteit zouden geven aan websites die het SSL certificaat (HTTPS) gebruiken in plaats van de onbeveiligde variant (HTTP).
Wat is een SSL certificaat?
Een SSL-certificaat (Secure Socket Layer) is een technologie die zorgt dat al het verkeer van en naar jouw website is beveiligt door end-to-end encryptie. Wanneer je een SSL-certificaat op jouw website installeert, zal het verkeer via HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure) worden verzoden die fungeert als een veel krachtiger schild tegen cybercriminelen. Op basis van de end-to-end data-encryptie is het bijzonder lastig, zo niet onmogelijk, voor zelfs de beste cybercriminelen om de muren te doorbreken.
Nu e-commerce over de hele wereld in een astronomisch tempo groeit en tegen 2022, 17% van alle detailhandelsverkopen zal uitmaken, is een veilige omgeving voor een online bedrijf de noodzaak van het uur. Met meer dan 2,5 triljoen bytes aan gegevens die elke dag worden geproduceerd, kan de beveiliging niet langer aan het toeval worden overgelaten.

Voordelen van een SSL-certificaat
Als je een SSL-certificaat hebt, ziet jouw bezoeker dit terug door het hangslot naast jouw web-adres, hiermee wordt het vertrouwen in de site vergroot.
- Aanzienlijke verbetering van de SEO-ranglijst, vooral door Google
- Stimuleer de verkoop en/of klantbetrokkenheid door het vertrouwen van de klant te vergroten
- Naleving van regelgeving met PCI- en DSS-normen
- Vermijd een Google-markering in de vorm van een weergave van ‘Niet veilig’

Een SSL-certificaat is in het huidige scenario nog belangrijker geworden en staat daarom centraal bij de oplossing van cybercrime. Je kunt kiezen voor een SSL-certificaat volgens de vereisten van jouw website, vraag je webbouwer om ondersteuning. Als je een WordPress website hebt kan je op onze pagina “wp-ssl-certificaat-installeren” een korte uitleg vinden om het zelf te doen.
Waarom heeft HTTPS invloed op SEO?
Zoals ze zeggen: “Better safe than sorry.” En Google, ‘s werelds grootste zoekmachine, heeft dat gezegde ter harte genomen.
Om onveilige websites te ontmoedigen en veiligheidsmaatregelen aan te moedigen, verklaarde Google dat ze specifieke nadruk zouden leggen op veilige websites als het gaat om SEO-ranglijsten. Bij websites zonder SSL certificaat, wordt gewaarschuwd dat deze potentieel onveilig zijn het wordt dus moeilijker om naar een site zonder HTTPS te gaan.
Geen enkel bedrijf kan zich een daling in de SEO-ranglijst veroorloven er is gewoon te veel concurrentie. Maar wanneer deze bedrijven de webbeveiliging op hun website upgraden, krijgen ze niet alleen een hogere positie, maar beschermen ze ook de gegevens van hun klanten: precies wat Google wil.
Er zijn andere manieren waarop een gebrek aan webbeveiliging compromitterend kan zijn die de SEO-optimalisatie kunnen beïnvloeden:
- Blacklisting
- Webbeveiliging is direct van invloed is op SEO. Dat komt omdat criminelen jouw onbeschermde website kunnen gebruiken om kwaadaardige links te plaatsen en je in verband te brengen met plaatsen waar je niet wilt zijn. Deze activiteit voor het bouwen van links zorgt ervoor dat de meeste zoekmachines jouw website als spam identificeren, waardoor je alle moeite die je erin hebt gestopt ongedaan maakt. Erger nog, je komt op de zwarte lijst te staan, soms zelfs zonder te weten wat er met je gebeurt en voor hoe lang. Zelfs nadat je het probleem hebt geïdentificeerd en opgelost, duurt het maanden voordat je jouw verloren status – en zaken – terugkrijgt.
- Vertrouwen
- Stel je voor dat je een website bezoekt en Google markeert “Niet veilig” op de URL. Wil je de site toch nog bezoeken? Waarschijnlijk niet. Als ik het was, zou ik binnen enkele seconden weg zijn. Dat is waar het vertrouwensprobleem om de hoek komt kijken. Tenzij je hun vertrouwen kunt winnen, zullen klanten je niet bezoeken. Ze zullen gewoon ergens anders heen gaan, waardoor je extreem hoge bouncepercentages krijgt. Zelfs als je het repareert, zullen veel mensen ontevreden vertrekken, wat er ook gebeurt. En het slechte nieuws is dat 95% van de mensen negatieve ervaringen deelt – wat betekent dat jouw slechte nieuws zich snel zal verspreiden.
- Crawlfouten
- Het belangrijkste werk voor een bot is om de website te crawlen voor kwetsbaarheidsscans, domeinmining, gegevensdiefstal, enz. Google-bots scannen echter ook jouw website, maar de toenemende aanhoudende geautomatiseerde softwareaanvallen zorgen ervoor dat het niet lukt om websites te scannen met behulp van kwaadaardige bots. Er moet een limiet zijn op een server voor het herhalen van automatische taken met meerdere bots. Zonder beveiligingen kunnen overbelaste automatische taken worden onderbroken en beginnen ze het webverkeer te beperken. Als de zoekconsole een oneven 403- of 503-fout vertoont, wat betekent dat Google heeft geprobeerd de fout te crawlen, maar de server deze met het label ‘ontbreekt’ toont.
- SEO Spam
- Hackers krijgen toegang tot een website met behulp van kwetsbaarheid en kapen SEO-prestaties en voegen hun eigen hyperlinks en spam-zoekwoorden in jouw best gerangschikte pagina’s in. Hackers laten jouw al het harde werk doen om sites een voorsprong te geven op jouw concurrenten, maar zodra je de positie in de zoekmachine krijgt, gebruiken ze hun producten voor promotie. SEO-spam is genoemd, SEO-vergiftiging. De meest voorkomende slachtoffers zijn websites van kleine bedrijven, NGO’s en WP-blogs.
Let op! – Een SSL Certificaat alleen is niet voldoende om bovenstaande punten te voorkomen. Het is wel een mooie eerste stap! Er zijn altijd betere beveiligingsmaatregelen om inbreuk op jouw site en je klant gegevens te voorkomen.
Conclusie over HTTPS / SSL Certificaat
Nu Google vastbesloten is de lat voor veilige online zakelijke transacties hoger te leggen, beginnen de resultaten zichtbaar te worden.
In 2020 was bijna 73 procent van de websites veilig. Bedrijven passen hun online beleid steeds meer aan de normen te voldoen voor een goede SEO-ranking, en dat ze het vertrouwen van de klant nodig hebben.
Het is geweldig dat het beveiligen van jouw website ook leidt tot betere SEO.