Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Wat is HTML en wat kan je ermee?

De term HTML kom je vroeg of laat tegen, zodra je een eigen website gaat maken. Maar wat is het precies en wat kan je ermee? En hoe moet je het gebruiken?

Eén ding kunnen we met zekerheid stellen. Iedere website op het internet bestaat uit webpagina’s. En die zijn allemaal met HTML gemaakt. Het is dus onmisbaar bij het maken van websites.

Afbeelding bij wat is html en wat kan je ermee

Wat betekent het?

HTML is de afkorting van Hyper Text Markup Language. Het is een computertaal die wordt gebruikt voor het maken van websites. In het Nederlands zou “Markup Language” “Opmaak taal” worden. Een programmeertaal die gebruikt wordt voor het schrijven van webpagina documenten. Dit zijn dan ook de basiselementen van je opmaak/structuur voor je webpagina’s.

Het beschrijft hoe een document door een internetbrowser moet worden weergeven. Een leuk weetje: In de jaren negentig heeft Tim Berners-Lee onder meer de HTML gemaakt. En net als alle programmeertalen, in de loop der jaren voortdurend herzien en bijgewerkt.

Wat kun je ermee?

Naast HTML worden over het algemeen andere technologieën gebruikt om het uiterlijk CSS ( Cascading Style Sheet) of de functionaliteit Javascript van een webpagina te beschrijven.

Een website bestaat meestal uit HTML, CSS en Javascript. Dit zijn de 3 populaire front-end languages. Via HTML maakt men de structuur van de website op: Teksten, Afbeeldingen, Links en dergelijke. Via CSS geeft men het vorm. Denk aan Kleuren aanpassen, grootte van afbeeldingen, font size, achtergrond afbeeldingen enz. Javascript is een veelgebruikte scripttaal om webpagina’s interactief te maken en webapplicaties te ontwikkelen. Neem bijvoorbeeld een pop-up scherm van een nieuwsbrief. Het script wordt door middel van dit overgebracht in de webbrowser en wordt hierin uitgevoerd.

Hypertext

Hypertext verwijst naar links die webpagina’s met elkaar verbinden. Je kunt dan op deze links klikken om naar ander pagina’s of tekstgedeelten te gaan. Het begrip Hypertext wordt al sinds 1960 gebruikt om grote stukken tekst beter beheersbaar te maken en is niet specifiek uitgevonden voor computergebruik. Het is ook een belangrijk onderdeel voor informatie op het World Wide Web.

Heb je hulp nodig of zijn er vragen? Neem dan contact op of lees meer op onze kennisbank.

0
    0
    Je bestelling
    Je winkelmand is leegTerug naar SEO-Dokter
      Pas promo code toe