Video toevoegen aan je website

Je hebt de term zoekmachine optimalisatie (SEO) waarschijnlijk al een miljoen keer gehoord. Maar wist je dat het toevoegen van video aan jouw website jouw SEO-inspanningen drastisch kan verbeteren en meer mensen naar jouw website kan leiden? Het is waar! Video wordt snel een van de belangrijkste vormen van contentmarketing en de aanwezigheid ervan kan jouw optimalisatie-inspanningen maken of breken. Voordat we precies uitleggen hoe video jouw organische paginarangschikking kan verbeteren, laten we het hebben over wat SEO eigenlijk is. Zoekmachine optimalisatie is wat je doet om jouw zichtbaarheid op pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines te vergroten. Hoe hoger jouw website, hoe beter. Dit betekent dat meer mensen jouw pagina zullen zien wanneer ze een relevante zoekopdracht zoeken, doorklikken naar jouw website, jouw inhoud lezen en jouw merk leren kennen. Het is geen exacte wetenschap en de best practices veranderen regelmatig, maar het optimaliseren van de inhoud en structuur van jouw website kan uiteindelijk meer conversies genereren dan al jouw andere digitale marketinginspanningen.
In een rumoerige wereld is SEO een van de beste manieren voor bedrijven om gezien te worden door hun doelgroepen. Onthoud dat wanneer mensen zoekmachines gebruiken, ze gericht zoeken. Ze zijn actief op zoek naar wat je aanbiedt, dus ervoor zorgen dat jouw site de eerste is die gebruikers zien, moet een cruciaal onderdeel zijn van jouw digitale marketingstrategie. Als je dit weet, heb je waarschijnlijk een aantal stappen ondernomen om je SEO een boost te geven. Mogelijk heb je specifieke blogs en artikelen gemaakt op basis van trefwoordonderzoek. Mogelijk heb je een technische SEO-expert ingehuurd om jouw pagina’s correct te indexeren en te crawlen.
Wat je misschien niet weet, is dat video jouw SEO-ranglijst ook kan helpen – op een zeer belangrijke manier.
Video en SEO
De basis van SEO is het afstemmen van jouw interne contentstrategie op wat het algoritme van de zoekmachine prioriteit geeft. En hoewel we niet altijd de transparantie van Google hebben om precies te weten waar ze naar op zoek zijn, weten we wel dat video een krachtig hulpmiddel is voor SEO.
Dus waarom helpt video SEO-ranglijsten? Dit is wat we weten over de verbinding:
Ten eerste weten we dat wanneer Google een videominiatuur toont naast een zoekresultaat, wat het doet voor 26% van de zoekresultaten volgens BrightEdge, de kans groter is dat gebruikers op die vermelding klikken. De aanwezigheid van de thumbnail maakt het resultaat een ‘rich snippet’ en rich snippets hebben doorgaans een hogere klikfrequentie dan standaard snippets. We weten ook dat er geruchten gaan dat Google zoekresultaten met video prioriteit geeft boven resultaten zonder video. Hoewel Google dit idee niet expliciet heeft bevestigd, zijn veel marketeers het erover eens dat hun SEO-resultaten suggereren dat het waar is.
De gegevens van Lemonlight zijn geen uitzondering: bijna al hun pagina’s die het meeste organische verkeer binnenbrengen, bevatten video-inhoud, en we zien doorgaans een toename in organisch verkeer, variërend van 10% tot maar liefst 250% wanneer we video-inhoud toevoegen aan bestaande berichten. Ze hosten marketinggerelateerde video’s ook op YouTube, dus ze verbeteren SEO-inspanningen en halen ook nieuw verkeer rechtstreeks van YouTube binnen. Video helpt ook andere statistieken waarvan we weten dat Google deze in overweging neemt voor ranking. Twee van de belangrijkste statistieken voor SEO zijn de tijd die gebruikers op jouw pagina of site doorbrengen en het aantal backlinks die terugverwijzen naar jouw domein, en video verbetert bijna altijd beide cijfers. Studies tonen aan dat mensen meer dan twee keer zo lang op een pagina met video doorbrengen dan zonder, en hoe hoger de kwaliteit van jouw inhoud, hoe groter de kans dat je backlinks krijgt. Video komt dus zowel direct als indirect ten goede aan SEO: de video alleen heeft waarschijnlijk invloed op je ranking en beïnvloedt andere factoren die in het selectiesysteem van Google worden gebruikt. Kortom, de algoritmen van Google geven steeds meer prioriteit aan websites met video-inhoud, en dat is niet iets dat je wilt negeren; 93 procent van de online ervaringen begint met een zoekmachine, dus je wilt er alles aan doen om op die cruciale eerste pagina te verschijnen.
YouTube gebruikt verschillende informatie om je ranking te maken:
• Titel tag-informatie
• Doelgroepbehoud
• Trefwoorden in beschrijvings tag
• Labels
• Videolengte
• Aantal abonnees na het kijken
• Opmerkingen
• Likes en dislikes
Niet al deze dingen heb je volledig in de hand (zoals reacties en abonnees bijvoorbeeld), maar werk aan degene die je kunt beheren, zodat je weet dat je er alles aan hebt gedaan om je video te helpen rangschikken.
Er zijn een groeiend aantal zoekopdrachten die een bepaald niveau van video-inhoud bevatten. De posities die video’s in die resultaten innemen, zijn in principe niet beschikbaar voor reguliere webpagina’s. Dit creëert een geweldige kans voor jou, waar je op twee verschillende manieren kunt concurreren om in die SERP’s te komen: met jouw gewone webpagina’s en afzonderlijk met jouw video’s. Het eerste dat je echter moet realiseren, is dat Google video’s die op YouTube worden gehost, veel waarschijnlijker zal rangschikken. Als je wilt dat jouw video’s in de zoekresultaten van Google worden weergegeven, is het de beste keuze om ze op YouTube te hosten. YouTube is een zeer grote zoekmachine op zich. Je kunt aanzienlijk verkeer naar jouw video’s genereren van mensen die zoekopdrachten uitvoeren op YouTube, en hoewel dat verkeer naar de video gaat en niet naar jouw site, biedt dit nog steeds krachtige mogelijkheden voor merkbekendheid. Google en YouTube rangschikken video’s echter anders. YouTube gebruikt de metadata (titel, beschrijving, categorieën) die je invoert voor de video om de relevantie te bepalen en gebruikt vervolgens weergave tijdgerelateerde statistieken om de rangorde te bepalen. Om precies te zijn kijkt YouTube naar de totale tijd die op YouTube wordt doorgebracht. Het maakt niet uit of alle bekeken video’s afkomstig zijn van jouw account of niet. Als iemand met je video begint en doorgaat met het bekijken van video’s van andere kanalen, is dit nog steeds in jouw voordeel.
Google gebruikt een veel traditionelere reeks algoritmen om video’s te rangschikken. De metadata die je invoert, zijn hier nog steeds van belang, maar dat geldt ook voor links naar de video zelf. Om goed te scoren in beide zoekmachines:
• Maak boeiende video’s die mensen willen bekijken (idealiter tot het einde) en die de moeite waard zijn om naar te linken.
• Maak video’s die ertoe leiden dat mensen meer willen.
• Maak gebruik van afspeellijsten die mensen willen gebruiken als leidraad bij het kijken. Wees niet bang om video’s van andere kanalen in je afspeellijst op te nemen.
• Bewaar het op jouw eigen website.
• Zorg dat mensen je video’s bewaren om ze meer kijktijd te geven.
• Overweeg betaalde campagnes om meer kijktijd in jouw video te krijgen.
• Promoot het via meerdere kanalen om meer kijktijd te genereren en mogelijk links naar de video’s aan te trekken.
• En denk natuurlijk goed na over hoe je de metadata implementeert voor de video’s die je maakt!
Daar heb je het! Volgens Neil Patel wordt video-SEO nog steeds onderbenut, dus dit is een goed moment om te beginnen. Als je hulp nodig hebt bij het maken van een videostrategie om je SEO-ranglijst te verbeteren, kan ons deskundige team met je samenwerken om de perfecte oplossing te vinden. Klik hieronder om een gesprek met ons team te plannen.
Voor meer informatie over video verwijzen wij naar Video
Heb je hulp nodig of zijn er vragen? Neem dan contact op of lees meer op onze kennisbank.