Skip to content Skip to main navigation Skip to footer
Headings quote - HTML Headings: Not Just "Big, Bigger, Biggest" by Fen Slattery

Hoe gebruik je headings in jouw website

Headings helpen gebruikers en zoekmachines om tekst te lezen en te begrijpen. Ze fungeren bijvoorbeeld als wegwijzers voor de lezers en maken het voor hen gemakkelijker om erachter te komen waar een bericht of pagina over gaat. Headings bepalen ook welke delen van je inhoud belangrijk zijn en laten zien hoe ze met elkaar verbonden zijn. Hier geven we je tips over hoe je over headers kunt nadenken en deze kunt gebruiken om jouw inhoud te verbeteren.

Zie hierboven de inhoudsopgave, in het Engels Table of Contents. Dit is een belangrijke toevoeging voor je pagina. Het zorgt ervoor dat je pagina beter leesbaar is. In RankMath staat letterlijk: Het maakt het lezen makkelijker wat er voor zorgt dat je hoger scoort. Wij raden wel aan dit pas te gebruiken bij 5 of meer headings.

Waarom headings gebruiken?

Headings zijn wegwijzers die lezers door een artikel leiden, of de tekststructuur aangeven. Daarom moeten ze aangeven waar een paragraaf over gaan, anders weten mensen niet wat ze kunnen verwachten.

Lezers scannen graag inhoud, om een ​​idee te krijgen waar de tekst over gaat en om te beslissen welke delen van de tekst ze gaan lezen. Headings helpen hen daarbij. Het scannen van de tekst wordt aanzienlijk moeilijker voor je jouw lezers als deze geen headings bevat. Het is nog erger wanneer je lange stukken tekst na een heading toevoegt.

Voor webteksten is het een goede gewoonte om ervoor te zorgen dat jouw headings informatief zijn voor de lezer. Sommige mensen plagen hun publiek graag in de headings, in een poging hen te verleiden om verder te lezen. Hoewel dat heel goed kan werken, is het gemakkelijk om het mis te hebben. Onthoud dat de hoofdfocus van headings op de inhoud moet liggen – en het primaire doel moet zijn om de tekst leesbaarder en begrijpelijker te maken.

Houd ook de volgende twee dingen in gedachten: ten eerste moet een alinea beginnen met een kernzin die je in de rest van de alinea uitwerkt. Wanneer je jouw tekst herstructureert om een ​​heading toe te voegen, zorg er dan voor dat de eerste zin van jouw alinea de essentiële informatie van die alinea bevat. Ten tweede, overweeg hoe de informatie in jouw alinea’s is gestructureerd en wat de relatie tussen alinea’s is, en hoe een subheading (tussenkop) kan helpen om die informatie gemakkelijker te verteren.

Gebruik headings om de toegankelijkheid te verbeteren

Heading structuur is ook belangrijk voor de toegankelijkheid. Zeker voor mensen die niet makkelijk van een scherm kunnen lezen. Omdat headings in HTML zijn, kan een schermlezer de artikelstructuur begrijpen en hardop voorlezen.

LinkedIn afbeelding - heads up on html headings
LinkedIn afbeelding – heads up on html headings

Door de headings in een artikel te lezen of ernaar te luisteren, kunnen slechtzienden beslissen of ze een artikel wel of niet willen lezen. Schermlezers bieden ook snelkoppelingen om van de ene kop naar de volgende te springen, dus ze worden ook gebruikt voor navigatie.

Vergeet niet dat wat goed is voor toegankelijkheid in veel gevallen ook goed is voor SEO!

Gebruik headings om SEO te verbeteren

Men is er in het algemeen over eens dat de manier waarop je headings gebruikt, niet specifiek van invloed is op jouw SEO. Het maken van kleine aanpassingen aan afzonderlijke headings zal jouw prestaties waarschijnlijk niet helpen. Er zijn echter indirecte voordelen. Het gebruik van headings zorgt voor teksten van hogere kwaliteit die ook beter leesbaar zijn. Een betere tekst is beter voor gebruikers, wat beter is voor je SEO. Als bezoekers niet snel kunnen vinden wat ze zoeken, zullen ze waarschijnlijk jouw site verlaten en op zoek gaan naar een ander antwoord op hun vraag. Dit is de reden waarom tekststructuur en heading gebruik ook van invloed zijn op SEO. Zoekmachines pikken mensen op die van jouw site stuiteren. Wanneer je een hoog bouncepercentage heeft, kunnen zoekmachines concluderen dat jouw pagina zoekers niet geeft wat ze zoeken. Het kan dus zijn dat je lagere beoordelingen krijgt. Bij headings moet je de gebruiker altijd voorop stellen. Gebruik ze om structuur en wegwijzers aan jouw inhoud toe te voegen en om te beschrijven waar elke sectie over gaat. Als jouw headings gebruikers laten weten waar jouw artikel over gaat, helpen ze Google ook jouw inhoud te begrijpen.

Hoe kun je het effectief gebruiken

Dus, wat is de beste manier om headings te gebruiken? Er zijn twee dingen waarover we je kunnen adviseren: jij moet het goed structureren en jouw trefwoord erin gebruiken. SEO-Dokter kan je in beide gevallen helpen. In de Leesbaarheidsanalyse wordt gecontroleerd hoe jij jouw headings verdeelt. En in de SEO-analyse controleert het of je jouw sleutelzin hebt gebruikt. Laten we dus het belang van deze twee aspecten onderzoeken en eens kijken hoe je  SEO-Dokter kunt gebruiken om geweldige headings te schrijven.

Jouw headings structureren

Wanneer je een artikel in WordPress aan het bewerken bent, zie je meestal verschillende ‘niveaus’ van headings in de teksteditor – van ‘H 1’ tot ‘H 6’. Deze zijn er in verschillende maten; van groot naar klein. Achter de schermen worden deze omgezet in HTML-headingstags; van <h1> tot <h6>. Jouw thema gebruikt deze HTML-tags waarschijnlijk ook in zijn sjablonen. Daarom hebben we het, als we het hebben over het goed structureren van headings en inhoud, over H1-tags, H2-tags, enzovoort. We verwijzen naar de onderliggende HTML-code.

Afbeelding headings

OPMERKING: er zijn twee verschillende sets ‘regels’ als het gaat om het gebruik van HTML-headingstags; de ‘klassieke’ benadering (van de HTML4-standaard), en de ‘moderne’ benadering (van de HTML5-standaard). We gaan ons concentreren op de klassieke aanpak, omdat er enkele uitdagingen op het gebied van bruikbaarheid en SEO zijn bij de moderne aanpak.

Hoe structureer je het

Ten eerste ben je beperkt tot het gebruik van één H1-kop op elke pagina. De H1-kop moet de naam/titel van de pagina of het bericht zijn. Op deze pagina is dat “Hoe gebruik je headings op jouw website “. Je kunt aan jouw H1 denken zoals je aan de naam van een boek zou denken. Op een categoriepagina zou jouw H1 bijvoorbeeld de naam van die categorie zijn. Of, op een product pagina, zou het de productnaam moeten zijn. Vervolgens, terwijl je jouw inhoud schrijft, kun je H2- en H3- gebruiken om verschillende secties te introduceren, zoals de sectie “Hoe de distributie van jouw koppen te verbeteren”, die je momenteel aan het lezen bent, die zich bevindt in de “Jouw headings structureren” sectie. Zie H2-ondertitels als de hoofdstukken van een boek. Die afzonderlijke secties kunnen ook specifiekere headings gebruiken (H3-tags, dan H4-tags, enz.) om subsecties te introduceren.

Het komt zelden voor dat de meeste inhoud ‘diep’ genoeg wordt om H4-tags en meer te gebruiken, tenzij je heel lange of echt technische inhoud schrijft.

(Je H1 is niet hetzelfde als jouw paginatitel. Voor meer informatie kun je lezen over het verschil tussen en H1 en de SEO-titel.)

Wat doet de distributiecontrole van de subheading in SEO?

De controle van de verdeling beoordeelt of je voldoende subheadings in je tekst hebt gebruikt. De meeste teksten van meer dan 300 woorden hebben dit nodig om lezers te helpen de tekst te scannen. Deze controle geeft je dus een melding als jouw tekst langer is dan 300 woorden en geen subheadings bevat. Het laat je ook weten of een tekstgedeelte dat volgt op een subheading te lang is – d.w.z. meer dan 300 woorden – en stelt voor om subheadings toe te voegen om de leesbaarheid van dat deel van de tekst te verbeteren.

Hoe je een groene stip krijgt voor jouw subheadingdistributie

Dus, wat te doen als je een oranje of rode stip krijgt in de SEO-Dokter plug-in voor jouw subheadingdistributie?

Nou, allereerst – en dit is vrij duidelijk – vergeet niet om tussenkopjes te gebruiken! Daarnaast moet je proberen om voor elk afzonderlijk onderwerp in je tekst een subkop te maken. Dit kan voor elke alinea zijn, maar ook voor een paar alinea’s die over hetzelfde onderwerp gaan.

Wij raden aan om boven elke lange alinea een heading te plaatsen, of boven een groep alinea’s die een thematische eenheid vormen. De tekst na een tussenheading mag in het algemeen niet langer zijn dan 250-350 woorden.

Een voorbeeld van headingstructuur

Laten we zeggen dat we een blogpost hebben over balletschoenen. We hebben ‘balletschoenen’ als ons belangrijkste trefwoord gekozen en een artikel geschreven over alle redenen waarom we van balletschoenen houden. Zonder headings bestaat het risico dat we uiteindelijk een heel lang, onsamenhangend stuk schrijven dat moeilijk te begrijpen is. Maar als we dingen logisch structureren met behulp van headings, maken we het niet alleen gemakkelijker om te lezen, maar helpen we ons beter te concentreren op het schrijven.

Dit is hoe de structuur van dat bericht eruit zou kunnen zien:

  • H1: Balletschoenen zijn geweldig
  • H2: Waarom wij balletschoenen geweldig vinden
  • H3: Ze zijn er niet alleen in het roze!
  • H3: Je kunt ze voor meer gebruiken dan alleen dansen
  • H3: Ze zijn misschien minder duur dan je denkt
  • H2: Waar moet je je balletschoenen kopen?
  • H3: De 10 beste websites voor Balletuitrusting
  • H3: Onze favoriete lokale Balletwinkels

Zie je hoe we een logische structuur hebben gecreëerd, met H2-tags om secties te plannen en H3-tags om specifieke onderwerpen te behandelen?

We hebben hetzelfde gedaan in de post die je aan het lezen bent!

Dit is een goed voorbeeld van hoe jouw headings in een middellang artikel moeten worden gestructureerd. Voor een korter artikel moet je minder (of meer algemene, hogere headings) gebruiken. Als je veel meer in detail wilt treden, is er niets dat je ervan weerhoudt om H4-tags te gebruiken om zelfs een sectie op een lager niveau te maken.

Heb je hulp nodig of zijn er vragen? Neem dan contact op of lees meer op onze kennisbank of SEO implementatie.

0
    0
    Je bestelling
    Je winkelmand is leegTerug naar SEO-Dokter
      Pas promo code toe