Waarom content of teksten redigeren of herschrijven?
Content (inhoud) of de teksten die in het verleden zijn geschreven voor je flyers, handleidingen, brochures, etc… zijn vaak niet geschikt voor webpagina’s. Bij content voor webpagina’s gaat het veel meer om de juiste bewoording in combinatie met zoekwoorden. Hiermee spreek je jouw doelgroep aan en kan je ook sneller gevonden worden in de verschillende zoekmachines zoals Google en Bing.
Daarom is het belangrijk om te controleren of je content moet worden herschreven (geredigeerd) om je bezoekers een up-to-date ervaring te bieden, maar ook om de vindbaarheid van je website te optimaliseren. Als je in het verleden veel met print media hebt gewerkt is de meest gebruikte vorm natuurlijk tekst, maar online kan je daarnaast ook video’s en afbeeldingen publiceren. Afbeeldingen kon je natuurlijk al kwijt in je geprinte media, maar door de technische ontwikkelingen kan je nu een verhaal bij een foto vertellen. Dit levert een enorme verbetering voor de vindbaarheid van je website op.
Mensen moet je aanspreken op bepaalde manieren om te zorgen dat ze ‘getriggerd’ worden. Vooral in deze snelle tijd, heb je maar 10-20 seconden om iemand over te halen om naar jouw site te komen of om iemand jou te leren kennen.
Eigenlijk moet je het zo zien: Webteksten en blogs hebben een soort van uiterste houdbaarheidsdatum. Blijf up-to-date. Met de volgende tips geef je bestaande teksten een frisse doorstart.
Het verschil tussen redigeren en herschrijven
Bij redigeren blijft de structuur van de tekst dicht bij de oorspronkelijke tekst, het gaat om kleine verbeteringen, andere termen en interpunctie. Herschrijven legt zichzelf eigenlijk uit, er komt een andere tekst die beter aansluit op het onderwerp en de doelgroep. Op de site www.doyoucopy.nl worden de verschillen nog duidelijker uiteen gezet.

3 goede redenen om redigeren / herschrijven te overwegen
1. de pagina wordt niet bezocht
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Meest voor de hand liggend is dat de pagina niet goed geindexeerd wordt. De pagina verschijnt dan ook niet of staat heel laag in de lijst met zoekresultaten.
Wordt de pagina wel geïndexeerd, maar klikken bezoekers snel weer weg (een hoge bounce rate ? dat is een term die google hiervoor gebruikt) dan is de inhoud kennelijk niet aansprekend genoeg. En ook daar kunnen weer verschillende oorzaken voor zijn.
- Misschien heb je niet de juiste titel gebruikt en verwachten bezoekers een ander inhoud?
- Ook kan het zijn dat het intro niet prikkelt of de tekst direct een rommelige indruk maakt.
Het herschrijven van slecht of niet bezochte pagina’s begint bij een eerlijke inventarisatie.
2. Is je inhoud (deels)niet meer relevant
Dan is het een goede reden om je teksten te blijven herschrijven omdat de inhoud niet meer kan kloppen met de huidige situatie. Misschien verkoop je bepaalde producten niet meer of zijn er voorwaarden gewijzigd.
Probeer to-the-point te blijven. Je tekst mag lang zijn, maar als er teveel details in staan dan haken mensen af. Probeer dan het omdat, omdat want, want ……. woorden zo min mogelijk te gebruiken. Je hoeft jezelf niet te verdedigen of uit te leggen. Als je content goed is, dan moet dit al in een paar zinnen duidelijk zijn.
3. Maak je teksten waardevol om te lezen.
Door nog eens kritisch naar oudere teksten te kijken en het in een nieuw jasje te steken kun je de ROI (return on investment) verbeteren. Zorg dat mensen het gevoel hebben dat jij ze veel kan bieden, dat je expert bent op jouw gebied. Als mensen de waarde inzien van jou content dan zijn ze veel meer geneigd om jou verder te volgen en uiteindelijk van jou te kopen. Daarom is het belangrijk om teksten te schrijven voor jouw doelgroep.
Waar op te letten bij het redigeren / herschrijven van content?
Maak je eigen content
Het moet niet zo zijn dat jij je gegevens 1 op 1 zo hebt overgenomen van iemand anders zijn websites. Probeer als je een website tegenkomt die je geweldig vind en daar super enthousiast over bent, er een eigen draai aan te geven en schrijf op jouw eigen doelgroep. Je kan dan die andere teksten gebruiken ter inspiratie.
Het herschrijven van teksten is een mooi moment om te kijken of de gekozen woorden (nog) passen bij je doelgroep. Staan er achterhaalde trendwoorden in de tekst? of past de (in)formele toon die je kiest eigenlijk wel bij jouw lezers? Gebruik je te moeilijke of juist te veel eenvoudige woorden? het is belangrijk dat je op de juiste manier de bezoekers aanspreekt met Jij of U, Zakelijk of formeel? Zorg er in ieder geval voor dat je jouw keus consequent blijft gebruiken.
Headings
Maak kopjes of headings om de verschillende blokken duidelijker weer te geven. De zoekmachines waarderen deze headings zeer goed.
Wacht niet te lang
Maak er een gewoonte van bestaande content regelmatig door te lezen. Dan merk je zelf of er nog verbeteringen nodig zijn. Kleine aanpassingen kunnen dan al genoeg zijn. Controleer je teksten op relevantie. Zijn actualiteiten veranderd? Heb je de eerste keer wel goed nagedacht over wat de lezer zoekt, zodat deze zich begrepen en aangetrokken voelt. Of is je tekst vriendelijk en overtuigend?
Controleer linkjes (broken-links)
Controleer of alle links nog werken, en of je nog wel naar een bepaalde site wil linken! 404-foutmeldingen, ook wel broken links genoemd, zijn slecht voor je SEO-strategie. Controleer daarom regelmatig of de links die je gebruikt nog naar een bestaande pagina leiden. Zo ja, wil je nog dat ze daarheen gaan? De informatie kan verouderd zijn of misschien heb je verwezen naar een site waar je liever niet meer mee geassocieerd wilt worden.
Nieuwe koppen bedenken
Te weinig leads of conversie? Het bedenken van nieuwe koppen kan al voldoende zijn. De meeste teksten worden gescand, niet echt gelezen. Kies daarom voor tussenkoppen die uitnodigen tot het doorlezen, en paginatitels die direct het onderwerp aangeven. Ook zoekmachines tillen hier zwaar aan. Tevreden met het nieuwe resultaat? Vergeet niet om ook de meta-omschrijving aan te passen. Een meta-omschrijving (meta-description) is de beschrijvende tekst dat het onderwerp van een webpagina omschrijft. Deze meta-omschrijvingen kun je terugvinden in zoekresultaten van een zoekmachine (onder de URL).
URL aanpassen of niet?
Door bovenstaande punten te volgen heb je je pagina’s een make over gegeven. Maar wat doe je met de URL? Ga je die aanpassen of niet? Een nieuwe URL, start als nieuwkomer binnen de ranking. Wanneer de pagina veel verkeer genereert, is het verstandig de titel onaangepast te laten en alleen de inhoud te veranderen. Daarmee behoud je het SEO voordeel van een goede ranking. Heb je een pagina herschreven omdat deze weinig bezoekers trok, dan heb je weinig te verliezen met een frisse URL
Met deze tips kan jij je content – teksten herschrijven om bestaande teksten te optimaliseren.
Heb je hulp nodig of zijn er vragen? Neem dan contact op of lees meer op onze kennisbank.